Dnia 27 sierpnia 2016 roku, podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych w Chwarszczanach, odbył się finał konkursu kulinarnego „Średniowieczne Smaki Pojezierza”. Celem konkursu było gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, aktywizacja mieszkańców obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju na lata 2014-2020,
a także dotarcie do produktów charakterystycznych, które dzięki swej specyfice mogą stać się wizytówką danego regionu. W tym roku konkurs cieszył się ogromną popularnością. Założono wyłanianie produktów charakterystycznych w czterech kategoriach:
Oceną produktów zajęło się Jury w składzie – Pan Damian Greś - Dyrektor Wydziału Turystyki i Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Pani Dorota Rybińska - Członkini Rady Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” oraz Pani Nicola Dębicka - reprezentantka Stowarzyszenia „Partnerstwo Jezior”.
Do Biura Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” wpłynęło równie dużo w stosunku do roku poprzedniego, bo aż 31 zgłoszeń wyjątkowo różnorodnych potraw – od konfitur przez ciasta, produkty mączne aż po bogatą paletę mięs. Konkurencja była bardzo duża, największą grupę stanowiły produkty pochodzenia zwierzęcego, które są wyjątkowo popularne w naszym regionie. Startowali zarówno amatorzy jak i zawodowcy w tej dziedzinie. Ze strony Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” nie przewidywano eliminacji żadnych przepisów.
Ogół tych czynników sprawił, że konkurs cieszył się ogromną popularnością. Potrawy zostały zaprezentowane i ocenione podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2016 organizowanych przez Stowarzyszenie „Lider Pojezierza” i Gminę Boleszkowice. Wiele z prezentowanych w konkursie potraw można było nieodpłatnie skosztować i podziwiać na pięknie przystrojonych stoiskach.
Jury oceniało zgłoszone dania i napoje zgodnie z punktacją, sugerując się czterema głównymi kryteriami:
Przyznawano również punkty za oryginalny charakter potrawy, m.in. związek potrawy z miejscem jej wytwarzania, autorski przepis, oryginalność potrawy względem innych tego typu potraw na rynku.
Podsumowując, Jury nagrodziło poniższe potrawy i wykonawców przyznając im kolejne miejsca:
W kategorii : Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, drób, mięso, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), wyłoniono następujące produkty:
W kategorii: Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia roślinnego (np. warzywa, owoce, powidła, konfitury, marmolady, octy, marynaty, zakwasy, soki, mąki, kasze, chleby i inne wypieki):
W kategorii: Napoje regionalne lub tradycyjne (alkoholowe i bezalkoholowe):
W kategorii: Inne produkty regionalne lub tradycyjne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze):
Jury postanowiła przyznać wyróżnienia za 3 następujące potrawy:
Oraz jedną nagrodę specjalną za smak i wyjątkową estetykę podania produktu oraz wyróżniającą się spośród innych ekspozycję dania:
Komisja Konkursowa oprócz walorów smakowych oceniała, także estetykę podania produktu, ekspozycję oraz zgodność z wymogami wynikającymi z regulaminu.
Wszystkim nagrodzonym – gratulujemy!
Wszystkim biorącym udział w konkursie – serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału już za rok!
Fotorelacja dostępna poniżej oraz na naszym facebokowym profilu.