Chlebem i piwem zaczynaj w Lipianach. Zapraszamy do relacji z wydarzenia!

Drukuj
piątek, 31 sierpień 2018 Wiktor Różański Kategoria: Aktualności

25 sierpnia na terenie wokół Domu Kultury w Lipianach odbyła się impreza pod nazwą Święto produktu tradycyjnego i regionalnego pn. „Chlebem i piwem Zaczynaj”. Była to kolejna w tym roku impreza gmin zrzeszonych w Stowarzyszeniu Lider Pojezierza Myśliborskiego. W przedostatni weekend tegorocznego lata  nad pięknym jeziorem Wądół spotkali się rzemieślnicy, artyści, plastycy - przedstawiciele stowarzyszeń gmin Lidera. Impreza realizowana była na kilku płaszczyznach, na scenie prezentacje folklorystyczne zespołów Pyrzyczanka, Jutrzenka, popisy historyczne i wokalne.

Sportowo w czwórboju o Puchar Lidera, warsztatowo, gdzie można było posmakować produktów z tataraku w wykonaniu grupy Kopystek z Pełczyc z produktami na bazie tataraku, która tworzy produkty lokalne i potrawy regionalne m. in.: chleb ziołowy pieczony na liściach tataraku, likier z tataraku, dżem ajerowo-pomarańczowy, pierogi z soczewicy zielonej. Pasieka Dziki Miód z Dargomyśla przywiozła do Lipian miód i wyroby pszczele a także najlepsze w Polsce miody pitne.

Były pokazy bibułkarstwa i decoupage z Dębna, warsztaty, pokazy wyrobu i pieczenia chleba metodami tradycyjnymi, warsztaty warzenia piwa „Zaczynaj” połączone z degustacją trunku i pokaz warzenia piwa, degustacja „Ryby zaczętej” złowionej wcześnie rano w jeziorze Wądół przez rybaków i przyrządzonej przez panie z Lipińskiego Klubu Seniora i warsztaty wykonywania wieńców technikami tradycyjnymi. Widzowie mogli podziwiać prezentację pod tytułem „Spotkanie z legendą – Lipiańska Czarlandia”, była degustacją wędlin i pieczonego dzika upolowanego przez myśliwych z koła Nemrod. Ze swoją kabaretową wersją legendy lipiańskiej "O olbrzymim rycerzu, Indze i srebrnym moście" na scenie lipiańskiego amfiteatru wystąpił zespół Swojaki.

Podczas Święta produktu tradycyjnego i regionalnego pn. „Chlebem i piwem Zaczynaj” swoje ważne miejsce mieli malarze, rzeźbiarze, ceramicy prezentujący swoje dzieła w namiotach rozstawionych u wezgłowia Półwyspu Storczyków przy Domu Kultury. Edukacyjne stoiska i prezentacje przygotowali także strażacy z OSP Lipiany, policjanci z Komisariatu w Policji w Lipianach, Nadleśnictwa Myślibórz i Cykliści z Lipian, którzy zachęcali do rowerowego zwiedzania pięknych okolic Lipian.

Szczególnym momentem w lipiańskiego święta było podziękowanie za tegoroczne plony, za chleb.  Uroczyste nabożeństwo w intencji rolników odprawił ks. dziekan kanonik Andrzej Stolarski- proboszcz lipiańskiej  parafii, a chleb upieczony z tegorocznego zboża nieśli do ołtarza starostowie tegorocznych dożynek państwo Roma Walczyk- Siedzielnik i Sebastian Siedzielnik z miejscowości Krasne.

Po zakończonym nabożeństwie odbył się konkurs wieńców dożynkowych. I miejsce zajęła pani Danuta Gołębiowska z Jedlic, II miejsce sołectwo Mielęcinek, III miejsce sołectwo Jedlice, IV miejsce pani Alicja Tokarz, V miejsce sołectwo Osetna.

Podczas imprezy widzowie podglądali, smakowali, słuchali i nawiązywali kontakty, wielu z biorących udział w imprezie umawiało się już na kolejne spotkania i wymianę doświadczeń. Święto produktu tradycyjnego i regionalnego pn. „Chlebem i piwem Zaczynaj”, na zlecenie Lidera Pojezierza Myśliborskiego zrealizował Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Lipianach, a sfinansował Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskie, Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Tagged Under