W dniach 29-30 listopada 2019r. w Kołobrzegu (Hotel Aquarius) odbędzie się Konferencja Członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
Idea Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oparta jest na następujących założeniach:
• konsumenci w całej Europie wykazują coraz większe zainteresowanie żywnością pochodzącą z konkretnych regionów i jest większe zapotrzebowanie na różnego typu regionalną żywność;
• istnieje konieczność rozwoju rolnictwa, przemysłu rolno-spożywczego oraz turystyki w oparciu o regionalną tożsamość;
• coraz ważniejszym staje się dla europejskich regionów promowanie i rozwój ich regionalnej specyfiki.
W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów. W naszym regionie zrzeszeni są oni w Sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie”. W związku z tym przedsiębiorcy zachodniopomorscy będący w Sieci otrzymują licencję do używania logo „Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie”.
Informacje o nich umieszczane są na stronach Województwa Zachodnio-pomorskiego oraz Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zapraszani są do udziału w różnorodnych wydarzeniach organizowanych przez Województwo, promujących rolnictwo, rybołówstwo oraz branżę rolno-spożywczą i turystyczną. Również uzyskują możliwość zamieszczania bezpłatnych reklam w materiałach promocyjnych wydawanych przez Województwo, gdzie mogą promować swoje produkty i wyroby. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie liczy 60 członków.
Więcej informacji można uzyskać na stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com
Do zobaczenia w Kołobrzegu.
Więcej szczegółów znajdziecie Państwo na stronie:
http://www.sdk.wzp.pl/siec-dziedzictwa-kulinarnego-pomorze-zachodnie
Zapraszamy.